Ειδικά για παιδιά και εφήβους
Τα «σημάδια» που μας κάνουν να ζητήσουμε μια εκτίμηση, σε γενικές γραμμές είναι,

Ειδικότερα :

1 – Στην πρώιμη παιδική ηλικία (0-4 ετών)


Κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, το παιδί εκφράζει την δυσφορία του κυρίως με σωματικές εκδηλώσεις.
Αναφέρουμε μεταξύ άλλων τον επαναλαμβανόμενο εμετό, τις δυσκολίες στον ύπνο, τη μη κατάκτηση του σταδίου αποχωρισμού της πάνας ή την επιστροφή στην αποκλειστική χρήση της, τις εκρήξεις θυμού και τους αυτοτραυματισμούς.
Τα βρέφη εκφράζουν τη δυσκολία τους με την αποφυγή βλεμματικής επαφής, την μη έναρξη του λόγου, την αδιαφορία για το τι συμβαίνει γύρω τους, με μια πολύ ήσυχη συμπεριφορά. Επίσης, τα στερεότυπα παιχνίδια και η μεγάλη ανησυχία όταν αποχωρίζονται το αγαπημένο τους αντικείμενο, είναι επίσης σημάδια που μπορούν να μας παρακινήσουν να ζητήσουμε μια ψυχολογική εκτίμηση.


2 – Στα Παιδιά (4-12 ετών)


Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στην απόκτηση της γλώσσας ή στη χρήση της (π.χ. εσφαλμένη εκφορά ή σύνταξη, φτωχό λεξιλόγιο), συνεχής διέγερση – υπερκινητικότητα, δυσκολίες μάθησης, ξαφνική πτώση της σχολικής επίδοσης, ξαφνική αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή, συμπεριφορές επιθετικότητας, κλοπή και συστηματικά ψέματα, συνεχείς συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια ή έξω από αυτή, φοβίες που διαρκούν, διαταραχές του ύπνου, υψηλή αδεξιότητα.


3 – Στην Εφηβεία


Στους εφήβους, οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς θα πρέπει να μας ανησυχήσει: αδιαφορία και απόσυρση από την ομάδα φίλων ή αντίθετα απότομη υπερ-επένδυση σε βάρος όλων των άλλων ενδιαφερόντων, σημαντική πτώση των σχολικών επιδόσεων, ξαφνικό ενδιαφέρον για μακάβρια θέματα, διατροφικές διαταραχές όπως απώλεια της όρεξης ή βουλιμία.


Επίσης, εμφάνιση ή αύξηση των κρουσμάτων κλοπών, επιθετικότητα, συχνή χρήση απειλών ότι θα φύγει από το σπίτι και πραγματοποίηση απειλών, εμφάνιση εθιστικών συμπεριφορών (αλκοόλ, χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων)