ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

8/1/2013 - ΕΦΗΒΕΙΑ

 

Εφηβεία.

Τι περνά ένας έφηβος;
Η εφηβεία θεωρείται μια φυσιολογική περίοδο προσαρμογής και διερεύνησης. Για το 85% του πληθυσμού είναι μια ήπια περίοδος, με θορυβώδεις μεν συμπεριφορές αλλά όχι παθολογικές.
Κατά την περίοδο αυτή, ο έφηβος βιώνει καταρχήν αλλαγές σε όλους τους τομείς ανάπτυξης του: βιολογικές, γνωστικές, κοινωνικές και ψυχοσυναισθηματικές.
Πρέπει επιπλέον να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα, δηλαδή να ορίσει τις αξίες του, τις πεποιθήσεις του, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, να επιλέξει μια επαγγελματική κατεύθυνση, να προσδιορίσει τις προσδοκίες του απέναντι στον εαυτό του και τη ζωή γενικά. 

Τι νιώθει και τι κάνει την περίοδο αυτή; 
Ο έφηβος νιώθει την ανάγκη να «βγει από τα όρια του», να ξεπεράσει τον εαυτό του δηλαδή να διευρύνει τα ενδιαφέροντα του πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον, να δοκιμάσει πράγματα. Το προηγούμενα μικρό παιδί έχει ανάγκη από νέα ερεθίσματα και εμπειρίες.
Επιζητά – απαιτεί την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του, να αποφασίζει για τη ζωή του.
Ο έφηβος αρνείται την τάξη, παραβιάζει τα όρια και τις απαγορεύσεις.
Περνά από την ταύτιση στους γονείς στην ταύτιση σε ομάδες ίδιας ηλικίας, σε ήρωες κοινής παραδοχής ή ακόμα σε κλίκες ή συμμορίες. 
Η σχέση με τους γονείς περνάει μια κρίση καθώς αποτελεί μεν μια ασφαλή σχέση υποστήριξης, αλλά είναι και ο τομέας που εκδηλώνονται οι συγκρούσεις και οι αντιδράσεις που πολλές φορές μοιάζουν με έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας. 
Οι σχέσεις με τους συνομήλικους παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος και υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή σε ομάδες, παρέες και οργανώσεις. 
Η αίσθηση του «ανήκειν» είναι σημαντική και κάνει τους εφήβους να χρειάζονται χώρο και χρόνο με τους όμοιους τους. 
Ο έφηβος προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε όλα αυτά που του συμβαίνουν. Ανάμεσα στην ανάγκη για ανεξαρτησία και αυτονομία του, μέσα από την αναζήτηση της ταυτότητας και του «χτισίματος» της προσωπικότητάς του και της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Συναισθηματικά είναι “άνω κάτω”: 
Τα συναισθήματα του έφηβου είναι ευμετάβλητα με αισθήματα μιζέριας, θυμού, απογοήτευσης, αυτό υποτίμησης. Αλλά και μεγάλης αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, χαράς. Αλλάζει εύκολα γνώμη για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό του. Ο έφηβος συχνά αμφιταλαντεύεται από την αγάπη στο μίσος, από την παραδοχή στην απόρριψη, από την προσωπική συμμετοχή στην αποχή σε καταστάσεις και σχέσεις είτε με συνομήλικους είτε με μεγαλύτερους ανθρώπους. 

Τι χρειάζεται ένας έφηβος από την οικογένεια του;
• Γονείς υπεύθυνους και σύμφωνους για τα όρια που θα θέσουν (ακόμα και αν έχουν χωρίσει).
• Γονείς που του δείχνουν εμπιστοσύνη και ακούνε την ανάγκη του για αυτονόμηση, αλλά και να θυμούνται πως ο έφηβος χρειάζεται ακόμα την ασφάλεια του σπιτιού του.
• Γονείς ανεκτικούς στις αλλαγές της συμπεριφοράς του, μεταξύ απομάκρυνσης και αναζήτησης ασφάλειας. Ο έφηβος θα απομακρυνθεί όταν νιώσει ασφαλής να το κάνει και θα επιστρέψει μόλις νιώσει την ανάγκη της παρουσίας των γονέων.
• Γονείς ενημερωμένους για το τι αντιπροσωπεύει η εφηβεία, προετοιμασμένους ψυχολογικά να αφήσουν τα παιδιά τους να τα βγάλουν πέρα χωρίς να υποφέρουν οι ίδιοι, να νιώθουν οι ίδιοι ασφαλείς και όχι εξαρτημένοι από την παρουσία των παιδιών τους.
• Γονείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αυτονόμησης. 
• Γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν υπεύθυνα παιδιά και που είναι πρόθυμοι να τους δείξουν πως επιτυγχάνεται αυτό.

Πώς να αναγνωρίσω αν το παιδί μου στην εφηβεία, έχει προβλήματα;
Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του εφήβου, όπως:
- σημαντική πτώση των σχολικών επιδόσεων
- κοινωνική απόσυρση, απώλεια ενδιαφερόντων, ψέματα 
- αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες (ανορεξία, βουλιμία)
- ξαφνικό ενδιαφέρον για μακάβρια θέματα, αυτοκτονικές τάσεις
- εμφάνιση κρουσμάτων κλοπών, επιθετικότητας, χρήση βίας
- χρήση απειλών ότι θα φύγει από το σπίτι και πραγματοποίηση απειλών
- εμφάνιση εθιστικών συμπεριφορών (αλκοόλ, χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων)
- πολλαπλές σωματικές βλάβες (τατουάζ και piercing)

πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να διερευνηθεί από ειδικό.Αρχείο Ανακοινώσεων
29/5/2017 - Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν τους γονείς να επισκεφτούν το Κέντρο Ψυχολογικών-Παιδαγωγικών & Συμβουλευτικών Υπηρεσιών forogloucenter
8/5/2017 - Συμμετοχή στην Θεματική Εβδομάδα του 7ου Γυμνασίου Θεσ/νίκης
7/10/2013 - ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
21/6/2013 - Ωφέλιμες Διακοπές
18/6/2013 - Παιδικό Aγχος
12/5/2013 - Θετική Προσέγγιση της Μάθησης
8/1/2013 - ΕΦΗΒΕΙΑ